Geriye doğru baktığımızda sizce son 10 yılda meydana gelen önemli değişiklikler nelerdir?
Benim ilk aklıma gelen mahallemizdeki küçük marketler ve dükkanlar yerine, büyük zincir marketlerin gelmesi ve her köşe başında mutlaka bir iki tane açılması ile mahallemizin bakkal amcalarının yerini alması, bunlardan bir tanesidir. Bu zincir marketler, önce uygun fiyatlarla ve her şeyi bulundurmaları ile biz tüketiciler için cazip gelince, mahalle bakkallarını çok hızlı bir şekilde terk ettik.
Zincir Marketlerden sonra, internetin gelişmesi, bilgisayar kullanımının artması ve özellikle de akıllı telefonların hızla yaygınlaşması ile hepimizin elinde birer tane interneti olan akıllı telefonlar yer almaya başladı. Her iki dakikada bir cep telefonumuza bakıyor olduk. Acaba bir mesaj geldi mi? Acaba bir şey oldu mu? Bir kontrol edeyim modunda yaşamaya başladık.
Dijital Dönüşümden ne anlamalıyız?
İşletmemizin hangi bölümlerini dijital olarak geliştirmeliyiz? Bu dönüşüme ihtiyacımız var mı? Eğer işletmemiz hiç bir üretim yapmıyorsa, hiç bir hizmet satışında bulunmuyorsa bile, işletmenin tanıtımını sağlayacak bilgilerin bulunduğu kurumsal bir web sitesinin olması ve sitenizin belirli aralıklarla geliştirilmesi, yeni bilgilerin eklenmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi, size ulaşmak isteyecek kişi ve kurumların sizin web sitenizde bulunan bilgiler, iletişim kanalları ile erişim imkanı olması faydalı olacaktır.
Eğer ürünleriniz varsa veya hizmet üretiyorsanız, bu durumda, dijital dönüşüm daha da önem kazanıyor. Ürün ve hizmetlerinin bilgileri, teknik özellikleri, ürün fotoğrafları, fiyatları, teslimat bilgileri gibi bilgilerin web sitenizde bulunması, bu ürün ve hizmetleri arayan kişilerin karşısına çıkması durumunda satışa dönecektir.
Web sitesi tarafında bu tür çalışmalar olurken, işletme içinde yapılan tüm hazırlık, yazılar, prosedürler, işletme formları, satın alma talepleri, İnsan Kaynakları işlemleri gibi birçok işlem dijital olarak düzenlenebilir. Tüm bu veriler dijital ortamda saklanmalı ve yedeklenmelidir. Bilgisayarlarda muhafaza edilen önemli işletme bilgileri sunucu tarafından saklanmalı ve herhangi bir arıza, bozulma, kayıp gibi durumlarda verilerin saklanması, birçok çalışmanın bir anda kaybolmasını önleyecektir.
Dijital Veriler Nasıl Saklanmalı?
Çalışanlar tarafından kullanılan bilgisayardaki eposta sistemlerinin yedeklerinin otomatik olarak alınması, bilgiye erişim yetkilerinin belirlenmesi ve uygulanması, proje bazlı çalışmalarda uygun yazılımların veya veri tabanlarının kullanılması çok önem arz ediyor. Birçok işletmenin işlerini Whatsapp üzerinde kurdukları gruplar ile yaptığı, işlerini takip ettiklerini görüyoruz. Bu hızlı iş çözümleri anlamında etkili olmakla birlikte, birçok mesaj paylaşımı durumunda, önemli bilgilerin arada kaybolup gitmesine de neden olabilmektedir. Bu nedenle veri işleme konusunda bir sistemin olması işletmenin hafızasının kaybolmasını engelleyecektir. Dolayısıyla hem para ve hem de zaman tasarruf olacaktır.
Özetleyecek olursam, bilgi çağını yakalamak ve gerisinde kalmamak için, dijital ortam ve sistemlere yatırım yapılması, kullanıcıların bu sistemler için eğitilmesi, işlemlerin kolaylaştırılması sizleri hem zamandan ve hem de gereksiz maliyetlerden kurtaracaktır. Veri işleme ve bunların analizi daha kolay olabilecektir. Böylelikle işletmenin hedeflerine ulaşmasını ve bu yönde ilerlemesini teşvik edecektir.
Bu konuda bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla…
İdris Elmas
Danışman & Eğitimci