İleri Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
İleri girişimci desteklerine, KOSGEB İleri Girişimci Programı faaliyet konuları tablosunda yer verilen işletme sahipleri başvurabilir. İleri Girişimci desteklerinden, faaliyet konusu üretim olan işletme sahipleri yararlanmaktadır.
NE KADAR DESTEK ALABİLİRİM?
İleri Girişimci destekleri işletmenizin yürüttüğü faaliyetin teknoloji düzeyine göre değişmektedir. Genel olarak alabileceğiniz destekler şunlardır:
1. KURULUŞ DESTEĞİ
İşletmenizin hukuki statüsüne göre değişmektedir. Şahıs işletmelerine 5.000 TL, sermaye işletmelerine 10.000 TL destek sağlanır.
2. PERFORMANS DESTEĞİ
İşletmenizde çalışan personelin SGK prim gün sayısına göre hesaplanan ve ödenen bir destektir. Başvurunuzun onaylandığı tarihten itibaren iki yıl süresinde ödenir. Birinci yılın sonunda 20.000 TL, ikinci yılın sonunda 20.000 TL’ye kadar destek alabilirsiniz. Ancak girişimcinin kadın, genç, engelli gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda hak edilen performans desteğine her performans dönemi için 5.000 TL ilave edilir.
3. SERTİFİKA DESTEĞİ
Tehlikeli veya çok tehlikeli faaliyet alanlarında çalışan işletmelere sağlanan bir destektir. İşletmenizin faaliyet konusu ile uyumlu mesleki ve teknik sertifikalar için destek sağlanır. Sertifika başına azami destek tutarı 1.000 TL olmak üzere toplam 5.000 TL’ye kadar destek alınabilir.
4. MAKİNA TEÇHİZAT VE YAZILIM DESTEĞİ
Üretim faaliyetlerinde kullanılacak makina, donanım ve yazılıma destek sağlanır. Alacağınız destek miktarı işletmenizin yürüttüğü faaliyetin teknoloji düzeyine göre değişmektedir. Düşük, orta-düşük teknoloji düzeyindeki işletmelere 100.000 TL, orta-yüksek teknoloji düzeyindeki işletmelere 200.000 TL ve ileri teknoloji düzeyindeki işletmelere 300.000 TL destek sağlanır. Makina teçhizat ve yazılım desteği hibe oranı %75’tır. Ancak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014 /35 sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilen makine ve teçhizat alımlarında hibe oranlarına %15 ilave edilir.
5. MENTÖRLÜK, DANIŞMANLIK VE İŞLETME KOÇLUĞU DESTEĞİ
Orta Yüksek ve yüksek teknoloji düzeyindeki işletmelere sağlanmaktadır. Bu kapsamda üniversite ve teknoloji ve transfer ofislerinden alınacak danışmanlık hizmetlerine 10.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.
ALDIĞIM DESTEĞİ GERİ ÖDEYECEK MİYİM?
KOSGEB İleri Girişimci destekleri Geri Ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Geri ödemede bulunmanıza gerek yoktur.
İLERİ GİRİŞİMCİ DESTEKLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?
1. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılan girişimciler tarafından kurulan işletme olması,
2. Girişimcinin, başvuru tarihi itibariyle son üç yıl içerisinde adına kayıtlı işletmeye sahip olmaması, herhangi bir işletmede %30 ve üzerinde ortaklığa sahip olmaması,
3. Girişimcilerin kurmuş oldukları işletmelerdeki kurucu ortak olarak payları en az %50 (elli) ve üzerinde olması,
4. İşletmenin başvuru tarihi itibariyle bir yıl içinde kurulmuş olması,
5. İşletme kuruluşu öncesinde KOSGEB Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlamış olması,
6. Girişimcinin, Girişimci Geliştirme Destek Programından yararlanmamış olması gerekmektedir.
İLERİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ BAŞVURU SÜRECİ NASIL İLERLEMEKTEDİR?
1. KOSGEB İleri Girişimci Eğitiminin tamamlanması
2. İşletme Kuruluşu ve ilgili oda kaydı
3. KOSGEB Veri Tabanına kayıt
4. KOBİ Beyannamesi verilmesi ve Onay
5. İş Modeli Geliştirilmesi
6. Destek başvurusu
7. Ön Değerlendirme
8. Kurul Değerlendirmesi
- Kabul/Onay
- Revizyon
- Ret
9. Kabul/Onay: Ödeme talepleri
Hasan Erdoğan
Danışman & Eğitimci